BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Je huis via een notaris verkopen, is dat een goed idee?

Heb je besloten om je huis te verkopen? Dan kan je hiervoor een makelaar inschakelen, je kan je huis op eigen houtje verkopen of beroep doen op een notaris. Je huis via een notaris verkopen is één van de oudste manieren om je woning op de markt te brengen.

Verkoop uit de hand

Je huis verkopen via een notaris kan op twee verschillende manieren. Een eerste mogelijkheid is je woning uit de hand verkopen. De notaris start je verkoopdossier door een advertentie van je woning in de krant of op het internet te plaatsen. Ook alle andere administratieve taken die bij de verkoop komen kijken neemt hij voor zijn rekening. Zo bundelt hij alle nodige attesten zoals het bodemattest, het EPC,… . Een volledig overzicht van de attesten die je nodig hebt om je woning te kunnen verkopen vind je hier.

Wanneer een notaris je huis verkoopt is hij verplicht om objectief te blijven en moet hij zowel de positieve als negatieve dingen van de woning uitlichten. Heeft de notaris een koper gevonden dan stelt hij een verkoopovereenkomst op. De kosten die hierbij komen kijken zijn voor de verkoper, voor jou dus.

huis verkopen via notaris

Verkoop via opbod

Maar je kan ook voor een verkoop via opbod kiezen. Hierbij bieden geïnteresseerden tegen elkaar op om jouw woning te kunnen kopen. Ook hier zal de notaris de administratieve kant regelen en de akte opmaken. Belangrijk om te weten is dat je geen bedenktijd krijgt als jouw woning via opbod verkocht wordt. Je kan het bod later niet terug intrekken.

Een verkoop via opbod kan op zijn beurt op twee verschillende manieren gebeuren: via een klassieke openbare verkoop of online via Biddit. Dit is de online versie van een openbare verkoop en ook hier gebeurt de verkoop onder het nauwlettend oog van de notaris.

Je huis verkopen via een notaris

Denk je eraan om je huis te verkopen via een notaris? Dan hou je best rekening met de kosten die daarbij komen kijken. Zo kan een notaris kosten aanrekenen voor het schrappen van je oude hypotheek, eventuele schattingskosten enzovoort. Bovendien vraagt een notaris 3% commissie (+ btw) om enkel administratieve zaken in orde te brengen en je huis op de markt te brengen. Je huis via een notaris verkopen is dus allesbehalve goedkoop.

Kom je liever niet voor verrassingen te staan? Verkoop je huis dan snel en eenvoudig aan Vlaams Verhuurkantoor. Wij kopen jouw woning voor een eerlijke prijs, zonder dat je hiervoor commissie moet betalen. Ook als je nog meer informatie wilt over dit onderwerp kan je op onze hulp rekenen. Wij komen graag bij je langs om al je vragen te beantwoorden. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

    Scroll naar boven