Zelf je huis verkopen, daar komt heel wat bij kijken. Je hebt je huis volledig opgeruimd en enkele mooie foto’s gemaakt om bij het zoekertje te plaatsen. Je hebt je eigendomsakte ook al klaargelegd, maar jammer genoeg is dit niet voldoende. Voordat je huis helemaal verkoopklaar is, heb je bepaalde attesten nodig.
1. EPC-keuring
Wie zijn/haar huis verkoopt heeft eerst en vooral een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Hoe lager de EPC-score, hoe energiezuiniger je huis is. Voor één keer betekent een lage score dus een beter resultaat!
Deze score is afhankelijk van het volume van de woning, de vloeroppervlakte, het soort verwarming en de isolatie. Het EPC-certificaat is tien jaar geldig. Check dus zeker eerst of je huidig attest nog geldig is. Als dit niet het geval is, vraag je een nieuw attest best aan bij een EPC-deskundige.
2. Elektrische keuring
Ook zeer belangrijk als je je huis zelf wil verkopen, is het keuringsattest van de algemene staat van de elektriciteit. Zo weet de koper dat de elektriciteit aan de normen voldoet.
Het maakt niet uit of het keuringsattest positief of negatief is, maar zonder dit attest kan de verkoop niet doorgaan. Bij een negatief attest heeft de koper 18 maanden de tijd om de elektrische installatie in orde te brengen en te laten herkeuren. Dit attest kan je aanvragen bij een erkende keuringsinstantie zoals BTV, OCB en Electrotest.
Verwarm je je huis met stookolie? Dan moet je bij de verkoop ook een keuringsattest van de stookolietank kunnen voorleggen. Hiermee kan een gecertifieerde installateur of keurder je helpen.
3. Bodemattest
Nummer drie op de lijst is an easy one: het bodemattest. Hiermee bewijs je dat de bodem waarop het huis gebouwd is al dan niet verontreinigd is. Je kan dit attest aanvragen via OVAM. Indien je meerdere kadastrale sectienummers hebt, is er een bodemattest per nummer nodig.
4. Kadastraal plan en kadastraal uittreksel
Om je huis zelf te verkopen, moet je een kadastraal plan en uittreksel van de woning opvragen bij het Kadaster. Het kadastraal plan geeft zicht op de perceelgrenzen en de verschillende constructies op het perceel. Het uittreksel vertelt je de aard van het pand, perceelnummer en perceeloppervlakte, het bouwjaar, het kadastraal inkomen en de gegevens van de eigenaar.
Pfieuw, dat was een hele boterham, maar we zijn er bijna. Samen maken we je woning ‘hapklaar’!
5. Informatie over de overstromingsgevoeligheid
Wanneer je een huis koopt, is het belangrijk om te weten of je nieuw stulpje zich op een veilige plek bevindt op vlak van overstromingsgevaar. Deze informatie moet dus verplicht vermeld staan op de verkoopakte. Actamap kan je dit attest bezorgen.
6. Postinterventiedossier
Het einde is in zicht, maar belangrijk om niet te vergeten is het postinterventiedossier. Dit dossier bevat de technische gegevens van de structuur en de materialen van een woning. Enkel jouw aannemer kan je dit dossier bezorgen. Je architect of ingenieur kan je hierbij helpen.
7. Stedenbouwkundig uittreksel
And last but not least: het stedenbouwkundig uittreksel en de stedenbouwkundige inlichtingen bevatten informatie over de stedelijke bestemming van je woning. Het vertelt je onder meer alle vergunningen die voor je woning zijn aangevraagd, of er al dan niet bouwovertredingen zijn gemaakt en dergelijke.
Dit attest is puur informatief maar dient wel verplicht aanwezig te zijn bij de verkoop van het pand. De gemeente kan je zo’n uittreksel bezorgen.
Zelf huis verkopen met Vlaams Verhuurkantoor
Wist je dat als je je huis verkoopt aan Vlaams Verhuurkantoor wij al deze attesten voor jou regelen? Zo hoef jij je hierover geen zorgen te maken en kan je je op andere dingen focussen.
Wil jij snel en eenvoudig jouw woning verkopen? Wacht dan niet langer en vraag volledig vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan via onderstaand formulier.