BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Huis verkopen binnen familie, kan dat?

Vind je het moeilijk om in de huidige woningmarkt een geschikt huis te vinden? Niet alleen de concurrentie van andere potentiële kopers is groot, de vraagprijzen zwieren ook nog eens de pan uit. Juist daarom overwegen meer en meer mensen om hun huis binnen familie te verkopen.

Je huis verkopen binnen familie: een goed idee of niet?

Heb je het gevoel dat je huis te groot is geworden nu de kinderen het huis uit zijn? Misschien wil je graag verhuizen naar iets kleiner om daar op je gemak van je oude dag te genieten. Maar wat dan met het ouderlijke huis? Veel ouders willen hun kind helpen door de ouderlijke woning relatief goedkoop te verkopen, maar let op voor het addertje onder het gras.

Wanneer je je woning aan een te lage prijs verkoopt, wordt dit door de wet als een schenking beschouwd waardoor je kind extra successierechten zal moeten betalen bij je overlijden. Daarbovenop kunnen de andere erfgenamen de ‘korting’ die je gaf zien als een stuk erfenis die moet verrekend worden. Je kind dat je huis kocht, zal dus op het einde van de rit heel wat minder erven. De broers en/of zussen kunnen daarnaast ook een terugbetaling eisen.

Alles wat je moet weten over een huis verkopen aan je kind lees je hier.

Wat met andere familieleden?

Wil je je huis aan een ‘vriendenprijsje’ verkopen aan je neef, tante of misschien wel aan je ouders of grootouders? Dan kan de fiscus ervan uitgaan dat je de woning niet verkoopt, maar schenkt aan je familie. Op een schenking moet je geen registratierechten betalen, maar wel erg hoge schenkingsrechten.

Wil je vermijden dat je familie zich blauw betaalt aan schenkingsrechten? Verkoop je woning dan aan een correcte, marktconforme prijs. Hiervoor laat je je huis best schatten door een ervaren schatter.

huis verkopen binnen familie

Verkopen zonder makelaar?

Wanneer je je huis binnen de familie verkoopt zal je misschien denken dat je hiervoor geen makelaar nodig hebt. Je hoeft namelijk niet uitgebreid te onderhandelen over de vraagprijs en ook bezichtigingen voor geïnteresseerde kopers zijn overbodig. Toch laat je je best adviseren door een onafhankelijke expert, want je verkoopt niet dagelijks een huis. 

Meer info nodig?

Wil je graag meer informatie over je huis verkopen binnen familie? Dan kan je rekenen op onze hulp. Wij komen graag bij je langs om al je vragen te beantwoorden.

Lijkt het je toch niet zo’n goed idee om je huis binnen de familie te verkopen? Verkoop je woning dan snel en eenvoudig aan Vlaams Verhuurkantoor. Bij ons hoef je geen makelaarskosten te betalen, sterker nog: de opbrengst van de verkoop is volledig voor jou! Meer weten over onze aanpak? Neem snel contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

    Scroll naar boven