BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Huis verkopen aan je kind: hoe pak je het aan?

Wil je als ouder je huis verkopen? Dan kan je ervoor kiezen om je huis te verkopen aan je kind. Maar hoe pak je die verkoop het best aan? Wat zijn de regels, mogelijkheden en valkuilen? Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn de mogelijkheden?

Om je woning aan een voordelige prijs aan één van je kinderen te verkopen bestaan er enkele specifieke constructies:

 • De naakte eigendom van je woning verkopen

Vaak wordt ervoor gekozen om de naakte eigendom aan je kind te verkopen. In de tussentijd behoud jij wel nog steeds het vruchtgebruik. Zo kan je in je woning blijven wonen tot je overlijden of ervoor kiezen om het pand verder te verhuren.

 • Een verkoop op lijfrente

Een verkoop op lijfrente betekent dat je kind de woning koopt aan een goedkope prijs, maar dat je als ouder wel een levenslange rente uitgekeerd krijgt.

 • Verkopen met afstand van kapitaal

Deze constructie is gelijkaardig aan een verkoop op lijfrente. Hierbij doe je als ouder afstand van het geld dat je zou krijgen bij de verkoop van de woning.

 • De woning verkopen onder voorbehoud van huurrecht

Hierbij verkoop je je huis of appartement aan je kind, maar blijf je er als huurder in wonen. Vervolgens kiezen ouders er vaak voor om het bedrag dat ze ontvangen hebben te beleggen. Met de opbrengsten van die belegging betalen ze dan de huur. Voor het kind is de aankoop van de woning een belegging op zich aangezien de woning in waarde toeneemt. Deze constructie is voor beide partijen zeer interessant.

huis verkopen aan kind

Maar… let op voor het addertje onder het gras

Hoe interessant bovenstaande constructies ook lijken, er schuilt een gevaarlijke valkuil achter. Wanneer je ervoor kiest om de naakte eigendom van je woning te verkopen, te verkopen op lijfrente of te verkopen met afstand van kapitaal, verkoop je je woning eigenlijk aan een te lage prijs.

Dit wordt door de wet als een schenking beschouwd waardoor je kind extra successierechten zal moeten betalen bij je overlijden. Daarbovenop kunnen de andere erfgenamen de ‘korting’ die je gaf zien als een stuk erfenis die moet verrekend worden. Je kind dat je huis kocht, zal dus op het einde van de rit heel wat minder erven. De broers en/of zussen kunnen daarnaast ook een terugbetaling eisen.

De veiligste manier om je huis te verkopen aan je kind

Wil je toch je huis verkopen aan je kind? Verkoop het dan aan een correcte, marktconforme prijs. Hiervoor doe je best beroep op een ervaren schatter. Vergeet zeker niet om een officieel schattingsverslag te laten opstellen. Zo heb je altijd bewijs dat de verkoop eerlijk is verlopen en vermijd je een negatieve impact op de omvang van je erfenis.

Meer informatie nodig?

Wil je fiscale en familiale problemen vermijden? Verkoop je woning dan snel en eenvoudig aan Vlaams Verhuurkantoor. Wij kopen jouw huis voor een eerlijke prijs, garanderen bovendien een snelle afhandeling en storten direct een voorschot op je rekening. Geïnteresseerd? Neem snel contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

  Scroll naar boven