BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Je woning verbouwen aan 6% btw of 21% btw?

Is jouw badkamer aan vervanging toe? Kunnen je muren een likje verf gebruiken? Of droom je al jaren van een gezellige open haard? Dan hebben we goed nieuws voor jou: op deze renovatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Tenminste… als je aan alle voorwaarden voldoet.

Drie voorwaarden

Om te kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief moet je aan 3 voorwaarden voldoen:

1. Je woning wordt hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt

Eerst en vooral moet de woning die je gaat verbouwen een privéwoning zijn. Gebruik je ongeveer één derde van je woning voor je beroep of bijberoep? Dan betaal je ook nog 6% btw op de renovatiewerken. Ook voor bepaalde werken die je aan je tweede verblijf wil uitvoeren geldt het verlaagde btw-tarief, alsook voor woningen die je verhuurt.

Let op! Als je meer dan de helft van je woning gebruikt voor je beroep dan schakel je over naar het hogere btw-tarief.

2. Je woning is ouder dan 10 jaar

Een tweede voorwaarde: je woning moet ouder zijn dan 10 jaar. Met andere woorden moet je woning minstens 10 jaar geleden in gebruik genomen zijn. Je hoeft er dus niet zelf al zo lang te wonen.

3. Juiste facturering

Ook belangrijk is dat de uitgevoerde werken rechtstreeks aan de eindgebruiker worden gefactureerd. De eindgebruiker kan zowel de eigenaar als de huurder van de woning zijn. Slecht nieuws voor de doe-het-zelvers dus, want op bouwmateriaal dat je zelf aankoopt betaal je wel nog steeds 21% btw.

6% btw

Voor welke werken geldt het verlaagde btw-tarief?

Voor zowel bepaalde werken aan de binnenkant als de buitenkant van je woning én voor het onderhoud van je woning is het verlaagde btw-tarief geldig. Zo kan je onder andere je woning isoleren, je voorgevel laten bepleisteren en een terras of een garage laten plaatsen aan 6% btw. Een volledig overzicht vind je hier.

Meer weten?

Zie jij door het bos de bomen niet meer? Weet je niet of je voor de renovatiewerken die jij wil uitvoeren 6% btw of 21% btw moet betalen? Of komen de werken uiteindelijk toch te duur uit? Verkoop je woning dan eenvoudig aan Vlaams Verhuurkantoor. Wij kopen jouw huis voor een eerlijke prijs, garanderen bovendien een snelle afhandeling en storten direct een voorschot op je rekening. Geïnteresseerd? Neem snel contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

    Scroll naar boven