BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Huis verkopen na erfenis? Hier moet je rekening mee houden

Stel: je hebt een woning geërfd en wil die zo snel mogelijk verkopen. Maar hoe gaat dat juist in zijn werk, een huis verkopen na een erfenis? Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden.

De erfgenamen beslissen

Of je wel of niet een huis kan verkopen na een erfenis hangt af van wie de erfgenamen juist zijn. Er zijn drie opties:

 • Jij bent de enige erfgename. Dan heb jij het volledig voor het zeggen. De woning verkopen, verhuren of er zelf in blijven wonen? It’s all up to you.
 • Er zijn meerdere erfgenamen. Dan moet je in samenspraak met de anderen beslissen wat er met de woning gebeurt. Kiezen jullie ervoor om het huis te verkopen, dan zullen jullie ook over de verkoopprijs een akkoord moeten bereiken.
 • Jij erft de woning, maar iemand (vaak de langstlevende partner) heeft het vruchtgebruik gekregen. In dat geval beschik jij enkel over de naakte eigendom van het pand. De persoon mag dus in het huis blijven wonen of het verhuren. Je kan het huis dus niet verkopen zonder dat die persoon ermee instemt. 

Hou rekening met de erfbelasting

Als je iets erft, moet je erfbelastingen betalen. Hiervoor moet je eerst de erfenis aangegeven bij de Vlaamse belastingdienst. Dit moet binnen de vier maanden gebeuren. Vervolgens wordt de erfbelasting berekend. Hoeveel je juist zal moeten betalen hangt af van de tarieven én van de familiale band die je hebt ten opzichte van de overledene.

Maar ook de waarde van de woning heeft invloed op de erfbelasting. Het is dus belangrijk dat je de woning correct laat schatten. Een te hoge schatting kan betekenen dat je meer erfbelasting zal moeten betalen. Met een te lage schatting loop je dan weer het risico op extra belastingen én een boete. Je laat de woning dus best schatten door een erkende schatter.

huis verkopen na erfenis

Meteen verkopen of twee jaar wachten?

Tot twee jaar na de aangifte van de erfenis heeft de fiscus tijd om extra belastingen te innen. Het kan dus slim zijn om de verkoop even uit te stellen. Zo kan je de woning aan een aanzienlijk hogere prijs zonder bijkomende kosten verkopen. Jammer genoeg is de erfbelasting vaak zo hoog dat men niet anders kan dan het huis meteen te verkopen.

Huis verkopen na erfenis? Dat doe je snel en gemakkelijk met Vlaams Verhuurkantoor

Kan je geen twee jaar wachten om het huis te verkopen? Heb je het geld meteen nodig om de erfbelasting te kunnen betalen? Verkoop de geërfde woning dan snel en gemakkelijk aan Vlaams Verhuurkantoor. Wij kopen jouw huis voor een eerlijke prijs, garanderen bovendien een snelle afhandeling en storten direct een voorschot op je rekening. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

  Scroll naar boven