BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Huis verkopen na overlijden partner, kan dat?

Na het overlijden van je partner verandert er veel in je leven. Ondanks het verdriet zijn er tal van zaken die geregeld moeten worden, zoals het verkopen van jullie huis. Vraag je je af of jij het huis kan verkopen na het overlijden van je partner? Lees dan zeker verder.

Het verschil tussen vruchtgebruik en naakte eigendom

Stel: je partner komt te overlijden en jullie hebben twee kinderen samen. In dit geval heb jij als weduwnaar of weduwe het vruchtgebruik en beschikken je kinderen over de naakte eigendom van het huis. Dit wil zeggen dat jij als vruchtgebruiker in het huis kan blijven wonen én dat je recht hebt om het pand te verhuren. Alle huurinkomsten zijn dan ook voor jou.

Maar doordat je kinderen naakte eigenaars zijn, kan je de woning niet verkopen zonder dat zij hiermee instemmen. Je bent met andere woorden geen baas in eigen huis. Om te voorkomen dat jij of je partner niet alleen kan beslissen wat er met de woning gebeurt als één van jullie alleen komt te staan, kunnen jullie een clausule toevoegen aan jullie huwelijkscontract. Hierin leggen jullie vast dat het huis automatisch eigendom wordt van de langstlevende partner en dus niet van de kinderen.

huis verkopen na overlijden partner

Wat met de opbrengst van de verkoop?

Beslis je om samen met je kinderen het huis te verkopen, dan is het belangrijk om te weten hoe de opbrengst juist verdeeld wordt. Stel: je huis wordt verkocht aan €300.000. Als vruchtgebruiker is sowieso al €150.000 voor jou. De andere helft van de verkoop zal nog eens verdeeld worden onder de kinderen én jou. Hoeveel jij krijgt van die tweede helft hangt af van je leeftijd. Bovendien heb je als echtgenoot of geregistreerde partner recht op €650.913 dat vrijgesteld wordt van erfbelasting. In de meeste gevallen zal je dus geen of nauwelijks erfbelasting moeten betalen.

Is het niet je eigen woning, maar een geërfde woning die je wilt verkopen? Dan gelden er andere regels. In onze vorige blog komt dit uitgebreid aan bod.

Wil je graag je huis verkopen na het overlijden van je partner?

Wil je het liefst zo snel mogelijk je huis verkopen na het overlijden van je partner? Verkoop je woning dan snel en gemakkelijk aan Vlaams Verhuurkantoor. Wij kopen jouw huis voor een eerlijke prijs, garanderen bovendien een snelle afhandeling en storten direct een voorschot op je rekening. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

    Scroll naar boven