BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Verlaagde registratierechten vanaf 2022 bij aankoop van je eerste en enige woning


Ben je klaar om in 2022 de stap te wagen en je eerste woning aan te kopen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Vanaf dit jaar profiteer je van verlaagde registratierechten bij aankoop van je eerste en enige woning. Tenminste, als je aan alle voorwaarden voldoet…

Wat zijn registratierechten?

Sta je op het punt om een bouwgrond of woning te kopen? Als het je eerste en enige woning of grond is betaal je minder registratierechten. Zo hoef je slechts 3% in plaats van 6% registratierechten te betalen. Ben je van plan om de woning die je aankoopt ingrijpend energetisch te renoveren? Dan betaal je slechts 1% registratierechten!

Maar wat zijn ‘registratierechten’ nu eigenlijk? Als je een woning koopt, moet je bovenop de kostprijs registratierechten betalen. Dit is een belasting die de fiscus int om de registratie van de koopakte mogelijk te maken. De registratierechten van je woning betaal je aan de notaris die het bedrag op zijn beurt overmaakt aan de fiscus.

verlaagde registratierechten

Wat zijn de voorwaarden?

Om te kunnen genieten van de verlaagde registratierechten moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:  

 • De aankoop moet gebeuren door één of meerdere natuurlijke personen. Rechtspersonen kunnen niet genieten van het verlaagde tarief.
 • Het moet gaan over een zuivere aankoop. Bij de verkoop moet de verkoper het onroerend goed overdragen en als tegenprestatie een geldbedrag krijgen.
 • De hele volle eigendom moet overgedragen worden. De aankoop van de blote eigendom of het vruchtgebruik komt niet in aanmerking.
 • Het onroerend goed dat verkocht wordt moet een woning zijn.
 • Je mag nog geen volledige of volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond.

Voldoe je aan al deze voorwaarden, dan hoef je slechts 3% registratierechten te betalen. Maar wat met een tweede, derde,… woning die je wil aankopen als investering? In dat geval stijgen de registratierechten. Zo zal je vanaf 2022 12% in plaats van 10% registratierechten moeten betalen bij de aankoop van je tweede, derde,… woning.

Meer weten over de verlaagde registratierechten?

Wil je nog meer informatie over de verlaagde registratierechten? Dan kan je rekenen op de hulp van Vlaams Verhuurkantoor. Wij komen graag bij je langs om al je vragen te beantwoorden.

Ben je niet van plan om een woning te kopen, maar wil je je huidige woning verkopen? Ook daarbij kunnen we jou helpen! Vlaams Verhuurkantoor koopt jouw woning voor een eerlijke prijs, ook wanneer er nog werk aan is of wanneer er nog huurders in de woning aanwezig zijn. Neem snel contact op met ons!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

  Scroll naar boven