BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Welke info is cruciaal in een verkoopovereenkomst?

Staat je huis of appartement te koop en heb je een goed bod ontvangen? Dan is het tijd voor de volgende stap: de verkoopovereenkomst opstellen. Weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je op weg!

Wat is een verkoopovereenkomst?

In de volksmond wordt een verkoopovereenkomst ook wel eens een ‘voorlopige overeenkomst’ of een ‘compromis’ genoemd. Deze benamingen kunnen je het gevoel geven dat de overeenkomst nog niet definitief is, maar niets is minder waar. Bij de overeenkomst is de verkoop namelijk al gesloten. Het kan dus niet meer verbroken worden.

Bij het tekenen van de verkoopovereenkomst wordt er een compromis gesloten tussen de koper en de verkoper. In die overeenkomst verklaren beide partijen een akkoord te hebben over de grond of de woning en de prijs die ervoor betaald moet worden. In de meeste gevallen wordt de compromis bij de notaris getekend en gaat het gepaard met de betaling van een voorschot.

Verkoopovereenkomst

Deze info is cruciaal

Nu je weet wat een verkoopovereenkomst is, is het ook belangrijk om te weten wat er allemaal in moet staan. Een compromis moet zo volledig mogelijk zijn en bevat zeker volgende basisgegevens:

  • De identiteit en het statuut van de koper en de verkoper. Wie zijn ze, waar wonen ze, alle mede-eigenaars,…
  • Een gedetailleerde beschrijving van het gebouw. In welke staat bevindt het pand zich, wat is de oppervlakte, waar liggen de grenzen van het terrein, is er een kelder,…  
  • De prijs. Tegen welke prijs wordt de woning verkocht, hoeveel bedraagt het voorschot, hoe zal de koper de prijs betalen,…
  • Het tijdstip van de eigendomsoverdracht.
  • De gebruiksmodaliteiten. Wordt de woning nog verhuurd, wat zijn de rechten en de plichten van de koper ten opzichte van de huurder,…
  • Attesten. Er moeten ook verschillende documenten opgenomen worden in een verkoopovereenkomst zoals het EPC-attest, keuringen, bodemattest, stedenbouwkundig attest,…
  • Opschortende voorwaarden. Een vaak voorkomende opschortende voorwaarde is dat de verkoop alleen kan doorgaan als de koper een hypothecaire lening krijgt. Of dat de verkoop enkel kan plaatsvinden als er geen sprake is van een stedenbouwkundige overtreding.
  • Erfdienstbaarheid en andere lasten. Bijvoorbeeld: hebben buren het recht van doorgang, het recht op uitzicht, is er een gedeelde dakgoot in het geval van een rijhuis,…

Meer weten?

Geen kaas gegeten van verkoopovereenkomsten? Verkoop je huis dan snel en eenvoudig aan Vlaams Verhuurkantoor! Wij ontzorgen jou volledig. Zo brengen wij niet alleen de verkoopovereenkomst in orde, wij nemen het hele administratieve luik van de verkoop voor onze rekening. Heb je liever nog wat meer informatie over de verkoopovereenkomst? Ook daarvoor kan je bij ons terecht. Wij komen graag bij je langs om al je vragen te beantwoorden. Interesse? Neem snel contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

    Scroll naar boven