BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Wat houdt de nieuwe renovatieplicht in voor 2023?

Vanaf 1 januari 2023 start de renovatieplicht voor residentiële gebouwen. Alle eengezinswoningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, dient men dan verplicht te renoveren naar label D of beter. Dit binnen de 5 jaar na aankoop.

Waar gaat het precies over?

Het komt er in het kort gezegd op neer dat alle nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen hun vastgoed binnen de 5 jaar na overdracht zullen moeten renoveren. Dit geldt voor woongebouwen met EPC-label E of F. Deze zullen minimum gerenoveerd moeten worden tot EPC-label D. Wanneer dit gebeurd is zal een nieuw EPC label aangevraagd moeten worden.

De renovatieverplichting geldt: 

 • bij het verlijden van authentieke aktes van een notariële overdracht in volle eigendom, zoals een aankoop, schenking, …
 • bij het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht
 • voor de feitelijke toestand op het moment van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of erfpacht. Heeft de eenheid op het moment van overdracht een residentiële bestemming, dan wordt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen getriggerd. Het maakt niet uit wat de latere plannen zijn met de woning of  het appartement.

De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Wanneer men dit niet tijdig doet, kan een boete worden opgelegd van 500 euro tot 200.000 euro. Vervolgens legt men dan een nieuwe termijn op waarbinnen men het label dient te behalen.

Wat zijn de gevolgen van deze renovatieplicht?

Uiteraard heeft dit als gevolg dat wanneer je vastgoed met label E of F wil verkopen, je hier nu minder geld voor zal kunnen vragen. Er zal immers nog een investering volgen voor de nieuwe eigenaar van het vastgoed. Maar het alternatief, een huis renoveren voor de verkoop, is niet alleen duur, maar ook tijdrovend. De oplossing? Verkoop je huis snel en eenvoudig aan Vlaams Verhuurkantoor. Wij kopen jouw huis voor een eerlijke prijs, ook wanneer er nog werk aan is of wanneer er huurders aanwezig zijn. Bovendien garanderen we een snelle afhandeling en storten we direct een voorschot op je rekening. 

Wil je liever nog wat meer informatie over dit onderwerp? Ook dan kan je op onze hulp rekenen. Wij komen graag bij je langs om al je vragen te beantwoorden. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

  Scroll naar boven