Als een partner of familielid aan dementie lijdt komen er heel wat zorgen om de hoek kijken. Vaak is het zo dat de persoon in kwestie niet meer zelfstandig kan wonen en zal moeten verhuizen naar een rusthuis, instelling of naar familie. Daarom wordt de woning van de dementerende vaak verkocht om de kosten hiervan te kunnen betalen. Maar mag je het huis zomaar verkopen wanneer je partner, ouder of ander familielid dement is?
Wilsbekwaam of wilsonbekwaam?
Om een verkoopcontract van een woning te ondertekenen, moet de eigenaar wilsbekwaam zijn. Is dit niet het geval dan kan de verkoopovereenkomst geweigerd of zelfs nietig verklaard worden door een notaris. Wanneer de dementerende persoon nog beslissingen voor zichzelf kan nemen, volstaat een volmacht om de verkoop te laten doorgaan.
Is de persoon in kwestie niet meer wilsbekwaam? Dan kan een notaris de dementerende persoon aanspreken om zijn of haar geestelijke toestand te beoordelen, eventueel aangevuld met een medisch attest van de behandelende arts. Daarna kan de wilsonbekwame persoon onder bewindvoering geplaatst worden.
De eigenaar onder gerechtelijke bewindvoering plaatsen
Als de persoon in kwestie niet meer kan beslissen over zichzelf en zijn of haar financiën op het moment dat je de woning wil verkopen, zal die onder gerechtelijke bescherming kunnen geplaatst worden. De bewindvoerder zal in dat geval toegewezen worden door een vrederechter.
De vrederechter kiest hier meestal een familielid voor, maar het kan ook een goede vriend of ander persoon zijn. Is er nog een mede-eigenaar die wel nog wilsbekwaam is? Dan kan die de familierechtbank verzoeken om bepaalde bevoegdheden van de wilsonbekwame eigenaar over te dragen aan zichzelf of iemand anders.
Wanneer mag je de woning van een demente zelf verkopen?
Stel, je bent aangesteld als bewindvoerder en wil het huis of appartement van de persoon die onder bewindvoering staat verkopen om de kosten van bijvoorbeeld het rusthuis of instelling te dekken. Dan zal je eerst nog langs de vrederechter moeten passeren om toestemming te vragen voor de verkoop. De rechter zal het bod en de notariële akte onderzoeken en beoordelen.
In de meeste gevallen zal het huis of appartement verkocht worden via een openbare verkoop omdat dit volgens de wet voor de meeste opbrengst zorgt voor de dementerende persoon. Maar de bewindvoerder kan de vrederechter vragen om de woning uit de hand te verkopen als blijkt dat dit beter is. In de praktijk is dit dan ook de meest voordelige optie.
Verkoop het huis uit de hand aan Vlaams Verhuurkantoor
Voor deze laatste optie kan je de hulp van Vlaams Verhuurkantoor inschakelen. Wij kopen jouw huis voor een eerlijke prijs, zonder gedoe. Ook wanneer er nog werk aan is of wanneer er nog huurders in het pand aanwezig zijn. Meer weten over onze aanpak? Neem dan snel contact met ons op!