BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Wat zijn de kosten van een makelaar bij verkoop van een woning?

Ben je van plan om een vastgoedkantoor in te schakelen om je huis te verkopen? Dan moet je de makelaar een commissie betalen als de verkoop doorgaat. Ze mogen hun tarieven zelf bepalen. Maar wat ben je nu gemiddeld kwijt aan kosten aan een makelaar bij verkoop van je huis?

Vaste prijs of percentage?

Aan de diensten van vastgoedmakelaars hangt zoals gezegd geen vast prijskaartje. Het is dus perfect mogelijk dat twee makelaars een compleet andere prijs hebben. Sommigen hanteren een vaste prijs, maar de meesten werken tegen een percentage op de verkoopprijs. Daarbij betaal je normaal gesproken tussen de 2% en 6% van de verkoopprijs. Gemiddeld is dit ongeveer 3%. Dit bedrag loopt dus al snel op tot enkele duizenden euro’s. 

Kosten makelaar bij verkoop

Voorbeeld: Stel dat je een woning verkoopt met een waarde van € 300.000 aan een commissie van 3%, dan bedraagt de makelaarsvergoeding € 9.000. Daarbovenop wordt dan ook nog vaak 21 procent btw gerekend. De totale verloning komt dan op € 10.890. Dat is een hoog bedrag dat je moet afstaan voor de verkoop van jouw woning.

Waar moet je nog op letten bij verkoop via een makelaar?

Uiteraard dien je er ook op te letten of de makelaar wel betrouwbaar is. Zo is het aan te raden om te checken of het contract een duidelijke omschrijving geeft van de dienstverlening, het ereloon, de duur van het contract en wat te doen bij opzegging. Wees daarnaast ook realistisch en kritisch over de waarde en vraagprijs van jouw woning. 

Beu om duizenden euro’s aan makelaars uit te geven?

Beperk de kosten van de verkoop van je huis door je woning aan Vlaams Verhuurkantoor te verkopen. Wist je dat als je je huis aan ons verkoopt wij alle nodige attesten voor jou regelen? Daarnaast hoef je geen makelaarskosten te betalen en zijn de notariskosten beperkt. Wij garanderen bovendien een snelle afhandeling en storten direct een voorschot op je rekening. Geïnteresseerd? Neem snel contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

    Scroll naar boven