BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Is een asbest attest verplicht als je je woning verkoopt?


De kogel is door de kerk: je gaat je woning verkopen. Dan moet je met allerlei zaken rekening houden, zo ook met het asbest attest. Is je woning voor het jaar 2001 gebouwd, dan is een dergelijk attest verplicht vanaf 23 november 2022.

Wat is een asbest attest?

Asbest werd tot eind de jaren ’90 veel gebruikt in verschillende bouwmaterialen. Denk aan golfplaten, dakleien, plafondplaten, vensterbanken… Het was enorm populair, want het was sterk, slijtvast, brandwerend en goedkoop. Later bleek dat aan asbest grote gezondheidsrisico’s verbonden zijn.

Daarom zal je vanaf november 2022 een asbest attest moeten kunnen voorleggen. Dit attest zal worden opgemaakt door een erkend asbestdeskundige. Die zal controleren of en waar er asbest in je woning zit. Daarnaast zal ook de staat van het asbesthoudend materiaal opgenomen worden in het attest. Belangrijk om te weten: als verkoper of koper ben je niet verplicht om de asbest nadien te verwijderen.

asbest attest

Is het verplicht?

Het doel van de Vlaamse regering is om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken. Daarom hebben ze besloten om een asbest attest verplicht te maken bij de verkoop van woningen en gebouwen die voor 2001 gebouwd werden. Dit is slechts een eerste stap naar een asbestvrij Vlaanderen, want tegen 2032 moet iedere bouweigenaar over een dergelijk attest beschikken.

Ook bij de verhuur van een huis of appartement zal de eigenaar dan verplicht zijn om een kopie van het attest te bezorgen aan de (nieuwe) huurders. Het attest zal net als je EPC-certificaat ook in je woningpas verschijnen.

Meer weten?

Wil je nog meer informatie over het asbest attest? Dan kan je rekenen op de hulp van Vlaams Verhuurkantoor. Wij komen graag bij je langs om al je vragen te beantwoorden.

Wil je snel en eenvoudig je woning verkopen? Schakel dan de hulp in Vlaams Verhuurkantoor. Wij kopen je woning steeds voor een eerlijke prijs. Ook wanneer er nog werk aan is of wanneer er nog huurders in het pand aanwezig zijn. Meer weten over onze aanpak? Neem dan snel contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

    Scroll naar boven