BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Je huis verkopen op lijfrente, is dat interessant?

Je huis verkopen op lijfrente is weer terug van weggeweest. Een verkoop op lijfrente biedt interessante voordelen voor zowel de kopers als verkopers. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de valkuilen? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een verkoop op lijfrente?

Wanneer een huis op lijfrente wordt verkocht betaalt de koper elke maand een vaste som aan de verkoper. Dit gaat zo door tot de verkoper overlijdt of tot de vastgelegde periode bereikt is. Maar deze verkoopvorm is niet voor iedereen interessant. De ideale leeftijd om je woning op lijfrente te verkopen ligt tussen de 70 en 80 jaar. Je kan dus niet verwachten dat als je op je 50ste je woning op lijfrente wil verkopen je een koper zal vinden.

Heb je echter al wat levenservaring op zak dan kan een verkoop op lijfrente wel interessant voor je zijn. Het maandelijks bedrag is een mooi extraatje om volop van je oude dag te kunnen genieten.

Hoeveel betaalt de koper per maand?

Koop je een huis op lijfrente, dan heb je één groot voordeel: je zal geen grote som in één keer moeten neerleggen omdat je maandelijks een bepaald bedrag aan de verkoper betaalt. Hoeveel je iedere maand zal moeten betalen hangt af van drie verschillende factoren:

 • de geschatte verkoopwaarde van de woning;
 • de leeftijd en levensverwachting van de verkopers;
 • de marktrente op het ogenblik van de verkoop.
huis verkopen op lijfrente

De voor- en nadelen op een rijtje

Je huis op lijfrente verkopen biedt heel wat voordelen. Enerzijds ontvang je dankzij de rente een extra inkomen, anderzijds is het ook mogelijk om na de verkoop in je huis te blijven wonen. Bij een verkoop op lijfrente in naakte eigendom behoud je als verkoper het vruchtgebruik en kan je dus in je woning blijven wonen tot je overlijden.  Als je je woning verkoopt in volle eigendom is dit niet het geval. Dan moet je meteen afstand doen van je woning.

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Door je huis op lijfrente te verkopen onttrek je de woning aan het familiaal vermogen. Of met andere woorden: je ontneemt je erfgenamen hun erfenis deels of misschien wel volledig. Ben je daarnaast een rente op 10 jaar overeengekomen en ben je na die 10 jaar nog in leven, dan stopt de rentebetaling. Het vruchtgebruik behoud je wel, maar je ontvangt geen extra inkomen meer.

Meer weten over huis verkopen op lijfrente?

Wil je graag nog meer informatie over een huis verkopen op lijfrente? Dan kan je rekenen op de hulp van Vlaams Verhuurkantoor. Wij komen graag bij je langs om al je vragen te beantwoorden.

Of is een verkoop op lijfrente helemaal niets voor jou, maar wil je wel zo snel mogelijk je huis verkopen? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kopen jouw woning voor een eerlijke prijs en garanderen een snelle en correcte afhandeling. Geïnteresseerd? Neem gerust contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

  Scroll naar boven