BLOG

Op deze pagina vind je een interessant artikel met tips en advies wanneer je jouw huis wil verkopen.

Je huis verkopen bij een scheiding: dit zijn de opties

Jij en je partner hebben beslist om uit elkaar te gaan, maar wat gebeurt er met jullie woning? Moet je je huis verkopen bij een scheiding of zijn er ook nog andere opties mogelijk?

Optie 1: Je koopt je partner uit

Als één van jullie beslist om in jullie huidige woning te blijven wonen, moet hij/zij de andere uitkopen. Hiervoor moet je exact weten hoeveel de woning op dat moment waard is. Deze waardebepaling zal als basis dienen om de uitkoopsom te bepalen. Het is dus heel belangrijk dat dit correct gebeurt. Je doet hiervoor best beroep op een onafhankelijke schatter.

Eens de waarde vastgesteld is, moet het saldo van de hypothecaire lening in rekening gebracht worden om het te verdelen saldo te kunnen bepalen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de eigen inbreng, want die kan gerecupereerd worden bij de scheiding. Als je het bedrag dat dan nog overblijft door twee deelt, weet je exact hoeveel de uitkoopsom bedraagt.

Optie 2: Samen eigenaar blijven

Je kan er ook voor kiezen om de woning in onverdeeldheid te houden. In dat geval blijf je samen met je (ex-) partner eigenaar. De reden hiervoor kan zijn dat je de kinderen niet extra wilt confronteren met een verhuis. Ook als één van beiden geen job heeft, of als één van beiden een zaak heeft in de woning wordt vaak voor deze optie gekozen.

Als je samen eigenaar blijft, is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt. Zo leg je best de periode van de onverdeeldheid in het begin vast. Een woning kan wettelijk gezien 5 jaar in onverdeeldheid gehouden worden. Verder maak je best ook afspraken over de doorlopende kosten. Wie er ook in het huis woont, alle kosten die verbonden zijn aan de onverdeelde woning moeten jullie elk voor de helft dragen.

Huis verkopen bij scheiding

Optie 3: Huis verkopen

Als geen van beiden in de woning blijft wonen en jullie ook niet samen eigenaar willen blijven, kan je altijd je huis verkopen bij een scheiding. Ook bij deze optie is het belangrijk om eerst de waarde van jullie huis te laten schatten. Nadat de notariële verkoopakte in orde is, wordt de verkoopprijs verdeeld. Hou er wel rekening mee dat er enige kosten verbonden zijn aan het verkopen van je huis. Welke kosten dat exact zijn, lees je in onze vorige blog.

Je huis verkopen bij een scheiding? Schakel de hulp in van Vlaams Verhuurkantoor!

Heb je de middelen niet om je partner uit te betalen? Zie je het niet zitten om samen met je (ex-) partner eigenaar te blijven? Verkoop je huis dan snel en gemakkelijk aan Vlaams Verhuurkantoor! Wij kopen jouw huis voor een eerlijke prijs, garanderen bovendien een snelle afhandeling en storten direct een voorschot op je rekening. Geïnteresseerd? Neem snel contact met ons op!

Vraag vrijblijvend een GRATIS waardebepaling aan

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Vragen?Contacteer ons op 0479/99.63.93of kijk op onze Facebookpagina

    Scroll naar boven